Rond deze tijd worden de WOZ-waarden weer vastgesteld door gemeenten en belastingsamenwerkingen. Gezien de ontwikkelingen in de woningmarkt de afgelopen jaren, ligt het voor de hand dat de WOZ-waarde van een woning hoger wordt vastgesteld dan vorig jaar.
Als je ervan overtuigd bent dat de WOZ waarde te hoog is, kun je binnen zes weken bezwaar indienen. Maar wat als je erfgenaam bent en de woning nog onderdeel is van de (onverdeelde) nalatenschap?
Het is natuurlijk mogelijk om, ook dan, bezwaar in te dienen tegen de WOZ-beschikking. Er zijn drie manieren:
Je moet hierin een keuze maken, en een rechtsmiddel kan maar één keer worden ingesteld. Even opletten dus!
Met name ingeval van bezwaar namens alle erfgenamen, zal de gemeente willen zien wie die erfgenamen dan precies zijn. Hiervoor zullen zij een 'verklaring van erfrecht' opvragen. De enige situatie waarbij dit kan worden omzeild, is als er een executeur is, die bevoegd is namens de erfgenamen op te treden. Dan hoeft er 'slechts' een 'verklaring van executele' te zijn.
Wat nou als je in de loop van een jaar (bijvoorbeeld in mei, als de bezwaartermijn al is verlopen) een woning erft, maar je wil niet wachten met bezwaarmaken tot het nieuwe jaar? Dan kun je op grond van artikel 26 Wet WOZ als nieuwe eigena(a)r(en) een nieuwe WOZ beschikking vragen, die ook weer een bezwaartermijn heeft.
Als je met succes bezwaar aantekent, kan dat niet alleen OZB schelen maar ook erfbelasting, aangezien de die belasting ingeval van een woning sinds 2010 wordt berekend over de WOZ-waarde.
alleen op afspraak
Email:Β info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411
Algemene voorwaardenΒ |Β Privacy verklaring | Copyright Β© Β 2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening