Geen notaris
Klopt, ik ben geen notaris, maar kandidaat-notaris of notarieel jurist.
Wanneer ben je klaar met leren?
Allang! Of nee, eigenlijk nooit. Beide antwoorden zijn juist. Ik ben in 2006 afgestudeerd als meester in de rechten op de Radboud Universiteit. Toen was ik kandidaat-notaris, ben ik de beroepsopleiding gaan doen welke ik ook heb afgerond. Door minimaal 6 jaar fulltime in de notariΓ«le praktijk te werken heb je daarna alle bevoegdheden binnen: je mag de notaris vervangen die tijdelijk of langdurig afwezig is. Doordat je waarnemingsbevoegd bent kun je ook akten passeren. Wel namens de notaris, want alleen de notaris heeft een 'protocol' in een bepaalde standplaats, waarin akten mogen worden gepasseerd.
En waarom dan nooit klaar met leren? Als je kandidaat-notaris bent en lid van de KNB (Koninklijke NotariΓ«le Beroepsorganisatie), heb je een PE-punten verplichting. PE staat voor 'Permanente Educatie', want je moet natuurlijk wel op de hoogte blijven van nieuwe wetgeving, jurisprudentie en dergelijke. Ik heb die PE-punten verplichting dus ook.
Waarom ben je geen notaris?
Je wordt alleen notaris doordat je benoemd wordt door de Koning. Dit gebeurt natuurlijk op je eigen verzoek, maar daar gaat een hele procedure aan vooraf. In de praktijk komt het er op neer dat je meestal een bestaand notariskantoor overneemt, of dat je je inkoopt in een bestaande maatschap. Soms komt er dan ook een nieuwe vestiging, soms niet. Wel of geen notaris worden is dus in principe mijn eigen keuze.
Specialist
Vroeger waren de meeste notarissen 'alleskunners', een soort huisarts maar dan op juridisch vlak. Je regelde er alles, van woningaankoop tot testament tot oprichting van een BV of stichting. Die alleskunners zijn er nog steeds, maar meer en meer specialiseren notarissen zich. Datzelfde geldt voor mij; ik specialiseer me in het erfrecht. Daar sluit vaak relatievermogensrecht goed op aan (samenlevingscontracten, huwelijksvoorwaarden), maar ook levenstestamenten.
Moeten we dan straks ook nog naar de notaris?
Op dit moment ben ik nog steeds waarnemingsbevoegd. Door goede afspraken te maken met notarissen kan ik het dossier meestal ook zelf afwikkelen, en de akte ondertekenen. Doordat die notarissen wel een andere standplaats hebben, zal de afspraak in principe wel op hun kantoor moeten plaatsvinden. Maar je zal de afspraak gewoon met mij kunnen hebben.
Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!
alleen op afspraak
Email:Β info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411
Algemene voorwaardenΒ |Β Privacy verklaring | Copyright Β© Β 2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening