maandag, 6 februari 2023
Geschreven door Jacqueline Trouw

Wat is een en/of-rekening

Ook bij een overlijden speelt deze vraag. Want behoort het saldo op deze rekening nu wel of niet tot de nalatenschap? En zo ja, voor welke deel?

Een en/of rekening wordt in veel gevallen gebruikt om ervoor te zorgen dat de mederekeninghouder ook toegang heeft tot de betreffende bankrekening. Je ziet dit bij partners maar ook vaak bij ouders en kinderen. Zeker naarmate de ouders op leeftijd komen.

Door geld op deze rekening te storten wordt het geld niet automatisch van de ander. Anders gezegd: Besef dat het saldo op een en/of rekening in principe altijd van degene blijft van wie het geld afkomstig is. In een samenlevingscontract of huwelijksvoorwaarden kan zijn afgesproken dat het saldo altijd bij helft gedeeld wordt. Dit moet dan wel schriftelijk zijn vastgelegd uiteraard.

In de situatie van een en/of rekening tussen partners (al dan niet gehuwd/geregistreerd) moet dus bekeken worden van wie het geld afkomstig is en wat er eventueel over is afgesproken. Ook bij echtgenoten die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, kan dit spelen; bijvoorbeeld als een van beiden geld onder uitsluitingsclausule heeft verkregen vanwege een schenking en/of erfenis.

Dus: Leg tijdens leven op de juiste manier vast van wie het saldo op de en/of rekening is en laat erfgenamen niet gissen of er ruzie over maken..!

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: