woensdag, 13 oktober 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

Hoe werkt toezicht?

Een levenstestament is meestal een algemene volmacht. De gevolmachtigde kan en mag alles doen. Natuurlijk moet hij/zij hierbij uw belangen behartigen, maar gaat dit altijd goed?

Veel financieel misbruik kan voorkomen worden door:
1) de juiste gevolmachtigde te benoemen,
2) een toezichthouder te benoemen.

Wie houdt toezicht?

U kiest zelf wie dit zal doen. Het kan een vertrouwenspersoon zijn, een familielid of een kennis. Bij voorkeur iemand die wel kan praten met de gevolmachtigde en draagvlak heeft, maar ook iemand die kritiek durft te geven of stappen durft te ondernemen, als de gevolmachtigde de verkeerde beslissingen neemt.

Uiteraard kan een onafhankelijk persoon hier ook bij van dienst zijn. Als toezichthouder ga ik (minimaal) één keer per jaar om tafel met de gevolmachtigde(n) om met hem/haar/hen te overleggen over hoe het gaat. Ik controleer de bankafschriften, maar ook hoe het met u gaat. Worden uw belangen behartigd en uw wensen in acht genomen?

Ook kan of moet (u bepaalt..) een gevolmachtigde overleggen over bepaalde ingrijpende handelingen, zoals grote uitgaven, giften of de verkoop van uw woning.

Toezicht niet verplicht

Als u in een levenstestament een of meer gevolmachtigden aanwijst, is het benoemen van een toezichthouder niet verplicht. Maar soms geldt het gezegde: baat het niet, schaadt het niet. Daarnaast kan een toezichthouder ruggesteun bieden aan de gevolmachtigde. Een sparringpartner kan vaak erg gewenst zijn.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Laatste blogposts

Blog

Logo Trouw Advies - Juridische dienstverlening

Openingstijden

alleen op afspraak

Contactgegevens

Email: info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411

Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring | Copyright ©  2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening