zondag, 14 januari 2024
Geschreven door Jacqueline Trouw

Tarieven erf- en schenkbelasting 2024

Ieder jaar worden de tarieven en vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting vastgesteld. Ze worden namelijk ieder jaar gecorrigeerd met een inflatiecorrectie. Voor beide belastingen gelden vrijstellingen.

Erfbelasting

Erfbelasting is een éénmalige heffing. De verkrijger betaalt, in principe. Iedere verkrijger heeft een eigen vrijstelling. Als een langstlevende partner erft en er zijn ook kinderen, dan moet meestal de langstlevende partner alle erfbelasting voorschieten, als deze is verschuldigd. Een en ander hangt natuurlijk af van wat er in een eventueel testament staat, en hoe groot de nalatenschap is. Als alles binnen vrijstellingen valt, is er geen erfbelasting verschuldigd en hoeft er ook geen aangifte te worden gedaan.

Schenkbelasting

Ieder kalenderjaar kan er worden geschonken binnen een bepaalde vrijstellingen. Wie in 2024 in totaal meer dan de vrijstelling heeft ontvangen van een bepaalde schenker, moet voor 1 maart 2025 aangifte doen bij de Belastingdienst. Wordt de vrijstelling niet gehaald, dan hoef je ook geen aangifte te doen.

Eenmalige verhoogde vrijstelling schenken

Hoewel de jubelton is afgeschaft, is er natuurlijk nog wel de éénmalige verhoogde algemene vrijstelling voor kinderen tot 40 jaar. Als deze eenmalige schenking ook nog aan een studie wordt besteed, is de vrijstelling zelfs nog wat groter. Let op: voor deze schenkingen moet altijd aangifte schenkbelasting worden gedaan, want je moet er een beroep op doen.

Tarieven

Is een verkrijging groter dan de vrijstelling? Dan wordt er belasting geheven. De belastingpercentages voor erven en schenken zijn hetzelfde.

Er gelden vaak bijzondere voorwaarden en aandachtspunten. Op de website van de rijksoverheid is veel informatie te vinden over de heffing van deze belastingen en de voorwaarden. Download hier een handige flyer met alle vrijstellingen en tarieven.

Toch extra hulp nodig of deskundig advies? Neem contact met ons op!

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: