Het ontbreken van maatwerk regelingen kan bij de afwikkeling van een erfenis tot onverwachte en vervelende gevolgen leiden. Ingeval van samenwoning is wettelijk weinig geregeld, maar is men gehuwd dan voldoet de wettelijke basis (geschreven op 'standaard' gezinnen) eigenlijk ook niet.
Eén op de vier
Ongeveer één op de vier mensen in Nederland maakt deel uit van een samengesteld gezin. Dit zijn gezinnen waarbij minimaal één ouder een kind heeft uit een vorige relatie.
Problemen
Van de kinderen die nog geen erfenis hebben meegemaakt, verwacht 32% problemen bij de afwikkeling van een erfenis. Het percentage daadwerkelijke problemen is echter veel hoger. Meer dan de helft van de kinderen die te maken hebben gehad met de afwikkeling van de erfenis, ervaarde problemen. Het meest voorkomende probleem is het moeizame contact tussen de achterblijvers. Dat kan soms botsen met de wensen van de ouders. De meerderheid van de mensen in een samengesteld gezin vindt bij de afwikkeling van een erfenis goede familiebanden belangrijker dan een eerlijke verdeling.
In de meeste gezinnen waren de verhoudingen goed of neutraal vóór de afwikkeling van de erfenis. De verhoudingen worden door ouders vaker als goed beoordeeld dan door de kinderen. De afwikkeling heeft voor bijna 1 op de 7 gezinnen de onderlinge verhoudingen verslechterd. Door vooraf alvast na te denken over mogelijke regelingen, kunnen de juiste voorzieningen worden getroffen. Erflaters die problemen verwachtten, kozen het vaakst voor hulp van een professionele mediator.
Deskundig advies
Deskundig advies is belangrijk; een erfrechtspecialist geeft voorlichting over de mogelijkheden, en wat past bij de situatie. Ieder samengesteld is namelijk anders.
alleen op afspraak
Email: info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411
Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Copyright © 2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening