zaterdag, 16 oktober 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

Wordt mijn levenstestament geregistreerd?

Sinds 2 mei 2011 houdt de Koninklijke Beroepsorganisatie Notariaat een register bij voor levenstestamenten. Eerst op papier maar per 3 april 2013 ook digitaal. Betaalde men voorheen € 25 voor een registratie, nu is dat nog maar € 6,50 (excl BTW) per akte.

Het registreren van een levenstestament is niet wettelijk verplicht. U moet hier de notaris opdracht en toestemming voor geven, nadat u de privacyverklaring hierover hebt gelezen. Door registratie kan iedere notaris in Nederland via het register zien en controleren of iemand een levenstestament heeft opgemaakt, of dat het nadien is gewijzigd of herroepen. Er wordt al jaren voor gepleit om ook kantonrechters recht op inzage te geven in het register, maar dat is tot op heden nog niet geregeld.

Onlangs verschenen er berichten dat sommige banken levenstestamenten niet accepteren als ze niet zijn geregistreerd. Dat is bijzonder, omdat een niet-geregistreerde akte gewoon (rechts)geldig is. Desalniettemin is het goed om te weten dat u óók achteraf alsnog opdracht kan geven aan een notaris om uw levenstestament (of algemene volmacht, zoals deze vroeger nog gewoon heette) in te schrijven in het Centraal Levenstestamentenregister.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: