• Jacqueline Trouw

"Geregeld!" Of toch niet? Instinkers deel 1

Niet iedereen weet hoe het erfrecht in elkaar zit. En als je denkt het te weten, dan zitten er vaak toch wat verrassende instinkers in.


Stel, je woont al járen samen, hebt samen een huis, hypotheek, en een overlijdensrisicoverzekering. Dus de hypotheek die wordt afgelost als één van tweeën overlijdt. Fijn, want dan kan de ander gewoon de lasten blijven betalen en in het huis blijven wonen. Toch? Nou, dat is dus maar de vraag. Want dat het huis van jullie samen is, wil nog niet zeggen dat je het bij overlijden alléén op je naam krijgt.


Je hebt namelijk ieder een half huis. In jouw nalatenschap zit dus een half huis. En dat halve huis gaat naar jouw erfgenamen. Maar wie zijn je erfgenamen?


De wet bepaalt dat het eerst een echtgenoot en/of kinderen zijn. Als je die niet hebt, zijn het eerst ouders, broers en zussen. Ofwel, een partner hoort daar niet bij, als er geen testament is.


Er is goed nieuws: met een samenlevingscontract kun je vaak al veel regelen. Als je de woning beide op naam hebt, en er staat een 'verblijvingsbeding' in je contract, dan heeft de langstlevende partner gewoon recht op het hele huis als één van beide overlijdt. Dat moet nog wel in een notariële akte van verdeling en levering worden uitgevoerd, waarbij de bank de erfgenamen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid moet ontslaan.


Natuurlijk kun je ook testamenten maken. Dan kun je je partner tot erfgenaam en executeur benoemen, hetgeen de afwikkeling een stuk eenvoudiger maakt. Daarnaast kun je daarmee nog iets anders belangrijks regelen, namelijk naar wie alles gaat als de láátste overlijdt.. Hierover binnenkort meer.

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Disclaimer

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op deze website www.trouw-advies.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten van Trouw Juridische Dienstverlening en de informatie op deze website of in deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van deze producten en diensten.

@

Contact:

 

0615683269

info@trouw-advies.nl 

Bisschopsmolenstraat 92
4876 AP  Etten-Leur

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

KvK: 69424411

© 2019