• Jacqueline Trouw

"Komt wel goed, schatje"


Stel: je woont samen en hebt niks geregeld. Niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap en geen samenlevingscontract. Wat ben je dan? 'Samenlevers in het wild' noemde een hoogleraar het. De Hoge Raad kiest voor 'informeel samenlevenden'. Ook goed.

Maar 'wild samenwonen' kan wel vragen oproepen.

De Hoge Raad moest onlangs een oordeel geven. Laten we het stel even Harry en Sally noemen. Harry heeft een eigen huis, en Sally is er gezellig bij komen wonen. Ze vonden samen dat het huis wel een opknapbeurt kon gebruiken, maar Harry kon dit niet betalen. Dus Sally betaalde de verbouwing. Er werd niets vastgelegd. "Komt wel goed schatje".

Maar toen gingen ze uit elkaar. Sally wou natuurlijk d'r centjes terug maar die had Harry niet op de plank liggen. En ze hadden er nooit over gehad hoe ze dit zouden regelen.

Dus is de rechter er aan te pas gekomen, en toen nog een rechter en uiteindelijk de Hoge Raad (dan ben je dus járen verder, voor de duidelijkheid).

De Hoge Raad sloot uit dat de regels voor gehuwden van toepassing waren. De Hoge Raad zegt verder het volgende:

"Het voorgaande laat onverlet dat tussen informeel samenlevenden een rechtsverhouding bestaat die mede door de redelijkheid en billijkheid wordt beheerst. Dat zij geen huwelijk (of g.p.) zijn aangegaan of over de vermogensrechtelijke aspecten van hun samenleving geen uitdrukkelijke of stilzwijgende afspraken hebben gemaakt, staat daaraan niet in de weg. De afspraak om te gaan samenleven, raakt in de praktijk ook hun vermogensrechtelijke verhouding. Ook als ter zake van bepaalde uitgaven niet een vergoedingsrecht kan worden aangenomen op grond van een overeenkomst of op grond van de overige in boek 6 BW geregelde rechtsfiguren, kan zo’n vordering in verband met de bijzondere omstandigheden van het geval voortvloeien uit de in artikel 6:2 lid 1 BW bedoelde eisen van redelijkheid en billijkheid."

Let op: er moeten 'bijzondere omstandigheden' zijn. Ofwel: eigenlijk weet niemand vooraf ooit hoe het zit, als je niks vastlegt. Misschien was het wel een schenking?! Een dergelijke afspraak over een investering, hoeft niet persé in een notarieel samenlevingscontract te worden vastgelegd om geldig te zijn, maar het kan natuurlijk wel. Er valt vaak nog veel meer te regelen.

#samenwonen

50 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Disclaimer

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op deze website www.trouw-advies.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten van Trouw Juridische Dienstverlening en de informatie op deze website of in deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van deze producten en diensten.

@

Contact:

 

0615683269

info@trouw-advies.nl 

Bisschopsmolenstraat 92
4876 AP  Etten-Leur

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

KvK: 69424411

© 2019