• Jacqueline Trouw

Levenstestament: een oplossing bij vermissing

Bijgewerkt: 4 sep 2020


Emiliano Sala.. een veelbelovende voetballer die bijna twee weken vermist was, voordat het vliegtuigwrak werd gevonden op de bodem van het Kanaal.

Vliegtuigrampen spreken tot de verbeelding. Na de ramp in Libië, of die met de MH17, kwamen deze gebeurtenissen in mijn testamentbesprekingen regelmatig ter sprake. "Ja het moet toch goed geregeld zijn, want stel nou dat je in zo'n vliegtuig zit… het kan snel gebeurd zijn."

Maar wat bij vermissing?

Tijdens het Algemeen Overleg Slachtofferbeleid in de Tweede Kamer werd onlangs besproken wat er gedaan kan worden aan de problemen die familieleden van vermiste personen ervaren. Een partner krijgt vaak geen nabestaandenpensioen, maar heeft wel een hypotheek die gewoon moet worden afgelost. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming zei in gesprek te gaan met de minister van Financiën om te kijken wat er kan worden gedaan als het gaat om vermissingen. Zo wordt onder andere gekeken naar de rol van de Belastingdienst.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ziet het gebruik van een levenstestament als een geschikte optie. Hierin legt iemand vast wie namens hem of haar beslissingen mag nemen als deze persoon hiertoe zelf niet meer in staat is. Bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Levenstestamenten zijn momenteel vooral heel populair bij senioren, die vrezen voor het scenario van dementie.

Een alternatief zou misschien kunnen zijn om een (standaard en ongeclausuleerde) algemene volmacht in een samenlevingscontract of in huwelijkse voorwaarden op te nemen, maar dit geeft wel risico op misbruik op het moment dat de relatie spaak loopt. Met een levenstestament echter, verkleint men dat risico omdat daarin zowel context wordt gegeven als toezicht kan worden ingebouwd. Dat instrument is ook bruikbaar in geval van vermissing.

#levenstestament #volmacht #samenwonen #trouwen #huwelijk #huwelijksvoorwaarden

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Disclaimer

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op deze website www.trouw-advies.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten van Trouw Juridische Dienstverlening en de informatie op deze website of in deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van deze producten en diensten.

@

Contact:

 

0615683269

info@trouw-advies.nl 

Bisschopsmolenstraat 92
4876 AP  Etten-Leur

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

KvK: 69424411

© 2019