• Jacqueline Trouw

Grenzeloos verliefd (op een vakantiehuis)


Je kent ze wel, die programma’s over liefde in het buitenland. Grenzeloos Verliefd, Groeten uit Holland of De Wereld Rond in 80 Dates.. Heel romantisch allemaal.

Als jurist kijk je er ook met een andere blik naar: hoe zit het nou eigenlijk als je dan gaat trouwen? Is er een gemeenschap van goederen of juist niet? En blijven schenkingen of erfenissen wel privé of worden die gemeenschappelijk? En in welk land wordt de echtscheiding geregeld (niet zo romantisch).

Bij zogenaamde ‘internationale relaties’ heb je dan te maken met “internationaal privaatrecht”. Maar let wel, internationaal privaatrecht speelt óók al een rol als je verliefd wordt op een vakantiehuisje! Steeds vaker kiezen mensen voor een tweede woning op een warme bestemming.

Vandaag is de nieuwe Europese verordening Huwelijksvermogensrecht in werking getreden. Huwelijken die worden gesloten per vandaag, vallen onder deze regeling. Er zijn een aantal dingen anders dan voorheen; zo kun je bijvoorbeeld, in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden, een rechtskeuze maken met terugwerkende kracht. Bij een situatie van twijfel kun je dan sámen kiezen voor één rechtsstelsel, bijvoorbeeld het Nederlandse. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden: om voor het Nederlandse recht te kunnen kiezen heeft ten minste één van de echtgenoten ook de Nederlandse nationaliteit nodig, dan wel moet één van de echtgenoten in Nederland woonachtig zijn.

Er is ook al een Europese Erfrechtverordening. Deze heeft weer zijn eigen regels. Maar ook daarin is geregeld dat je een rechtskeuze mag uitbrengen. Als Nederlander kun je dan -bij testament- kiezen voor het Nederlandse erfrecht. De lidstaten die zijn aangesloten dienen zich dan hieraan te conformeren.

Het is natuurlijk verstandig om vóór het huwelijk of je aankoop van een vakantiehuis, al na te denken over de juridische gevolgen, en je te laten informeren hierover.

#trouwen #notaris #huwelijksvoorwaarden #huwelijk

49 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Disclaimer

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op deze website www.trouw-advies.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten van Trouw Juridische Dienstverlening en de informatie op deze website of in deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van deze producten en diensten.

@

Contact:

 

0615683269

info@trouw-advies.nl 

Bisschopsmolenstraat 92
4876 AP  Etten-Leur

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

KvK: 69424411

© 2019