• Jacqueline Trouw

Antwoorden op kamervragen over volmacht en bijstand

Bijgewerkt: 4 sep 2020


"Een volmacht en het kunnen beschikken over een vermogen heeft geen invloed op het recht op bijstand. Tenzij de bijstandsgerechtigde het vermogen voor zichzelf gebruikt of de volmacht niet aan de gemeente heeft gemeld." Aldus de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op Kamervragen van SP’ers Michiel van Nispen en Jasper van Dijk.

Het hebben van een volmacht is dus an sich geen reden om een bijstandsuitkering in te trekken. Wel is het zo dat de bijstandsgerechtigde de gemeente moet informeren over de volmacht. Ook moet hij of zij de gemeente inzicht geven in de uitvoering van deze volmacht. Als dit niet wordt gemeld, is dit een overtreding van de inlichtingenplicht. De gemeente kan dan besluiten om de bijstand in te trekken. Hetzelfde kan gebeuren als de bijstandsgerechtigde het vermogen dat hij beheert voor zichzelf aanwendt.

Een extra taak voor de uitkeringsgerechtigde volmachthebber dus, opletten geblazen.

#volmacht #levenstestament

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven