zaterdag, 8 mei 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

Levenstestament: een oplossing bij vermissing

Emiliano Sala.. een veelbelovende voetballer die bijna twee weken vermist was, voordat het vliegtuigwrak werd gevonden op de bodem van het Kanaal.

Vliegtuigrampen spreken tot de verbeelding. Na de ramp in Libië, of die met de MH17, kwamen deze gebeurtenissen in mijn testamentbesprekingen regelmatig ter sprake. "Ja het moet toch goed geregeld zijn, want stel nou dat je in zo'n vliegtuig zit… het kan snel gebeurd zijn."

Maar wat bij vermissing?

Tijdens het Algemeen Overleg Slachtofferbeleid in de Tweede Kamer werd onlangs besproken wat er gedaan kan worden aan de problemen die familieleden van vermiste personen ervaren. Een partner krijgt vaak geen nabestaandenpensioen, maar heeft wel een hypotheek die gewoon moet worden afgelost. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming zei in gesprek te gaan met de minister van Financiën om te kijken wat er kan worden gedaan als het gaat om vermissingen. Zo wordt onder andere gekeken naar de rol van de Belastingdienst.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ziet het gebruik van een levenstestament als een geschikte optie. Hierin legt iemand vast wie namens hem of haar beslissingen mag nemen als deze persoon hiertoe zelf niet meer in staat is. Bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Levenstestamenten zijn momenteel vooral heel populair bij senioren, die vrezen voor het scenario van dementie.

Alternatief

Een alternatief zou misschien kunnen zijn om een (standaard en ongeclausuleerde) algemene volmacht in een samenlevingscontract of in huwelijkse voorwaarden op te nemen, maar dit geeft wel risico op misbruik op het moment dat de relatie spaak loopt. Met een levenstestament echter, verkleint men dat risico omdat daarin zowel context wordt gegeven als toezicht kan worden ingebouwd. Dat instrument is ook bruikbaar in geval van vermissing.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: