zaterdag, 8 mei 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

“Komt wel goed, schatje”

Stel: je woont samen en hebt niks geregeld. Niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap en geen samenlevingscontract. Wat ben je dan? 'Samenlevers in het wild' noemde een hoogleraar het. De Hoge Raad kiest voor 'informeel samenlevenden'. Ook goed.

Maar 'wild samenwonen' kan wel vragen oproepen.

De Hoge Raad moest onlangs een oordeel geven. Laten we het stel even Harry en Sally noemen. Harry heeft een eigen huis, en Sally is er gezellig bij komen wonen. Ze vonden samen dat het huis wel een opknapbeurt kon gebruiken, maar Harry kon dit niet betalen. Dus Sally betaalde de verbouwing. Er werd niets vastgelegd. "Komt wel goed schatje".

Maar toen gingen ze uit elkaar. Sally wou natuurlijk d'r centjes terug maar die had Harry niet op de plank liggen. En ze hadden er nooit over gehad hoe ze dit zouden regelen.

Dus is de rechter er aan te pas gekomen, en toen nog een rechter en uiteindelijk de Hoge Raad (dan ben je dus járen verder, voor de duidelijkheid).

Wat zegt de Hoge Raad

De Hoge Raad sloot uit dat de regels voor gehuwden van toepassing waren. De Hoge Raad zegt verder het volgende:

"Het voorgaande laat onverlet dat tussen informeel samenlevenden een rechtsverhouding bestaat die mede door de redelijkheid en billijkheid wordt beheerst. Dat zij geen huwelijk (of g.p.) zijn aangegaan of over de vermogensrechtelijke aspecten van hun samenleving geen uitdrukkelijke of stilzwijgende afspraken hebben gemaakt, staat daaraan niet in de weg. De afspraak om te gaan samenleven, raakt in de praktijk ook hun vermogensrechtelijke verhouding. Ook als ter zake van bepaalde uitgaven niet een vergoedingsrecht kan worden aangenomen op grond van een overeenkomst of op grond van de overige in boek 6 BW geregelde rechtsfiguren, kan zo’n vordering in verband met de bijzondere omstandigheden van het geval voortvloeien uit de in artikel 6:2 lid 1 BW bedoelde eisen van redelijkheid en billijkheid."

Let op: er moeten 'bijzondere omstandigheden' zijn. Ofwel: eigenlijk weet niemand vooraf ooit hoe het zit, als je niks vastlegt. Misschien was het wel een schenking?! Een dergelijke afspraak over een investering, hoeft niet persé in een notarieel samenlevingscontract te worden vastgelegd om geldig te zijn, maar het kan natuurlijk wel. Er valt vaak nog veel meer te regelen.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: