vrijdag, 14 mei 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

‘Ik heb geen testament nodig, want … ’

Nodig.. tja. Niet altijd. Maar meestal wel!

Wat kun je in testamenten regelen? Dit zijn een aantal belangrijke:

1. de uitsluitingsclausule

Hiermee zorg je ervoor dat als een erfgenaam later gaat scheiden, ze de erfenis niet hoeven te delen met de (ex-)partner. De erfenis valt niet in de gemeenschap van goederen of onder een verrekenbeding.

Per 1-1-2018 trouwt men niet standaard meer in gemeenschap van goederen, maar iedereen die vóór die datum is getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, heeft in principe een algehele gemeenschap van goederen waar ook erfenissen en schenkingen in vallen.

2. erfbelasting besparen

Weet jij hoeveel erfbelasting jouw erfgenamen zouden betalen? Door bijvoorbeeld een opvullegaat voor de langstlevende op te nemen in je testament, en daarmee de kindsdelen te verkleinen, zorg je ervoor dat er niet teveel erfbelasting hoeft te worden betaald. Voor dit soort kwesties geldt wel: laat je voorlichten door een deskundige, want de ene situatie is de andere niet. Testamenten maken is maatwerk!

3. voogdijbenoeming

Wie moet er voor de kinderen zorgen als je allebei wegvalt? Dit regel je in een testament. Sinds enige tijd is het ook te regelen via het gezagsregister bij de Rechtbank (Digi-D!).

4. bewindregeling (financieel beheer voor jonge erfgenamen)

Zijn jouw kinderen op hun 18e oud en wijs genoeg om met (veel) geld om te gaan? Bij twijfel niet inhalen! In je testament kun je een bewindvoerder benoemen. Die beheert de erfenis totdat de kinderen wel oud genoeg zijn. Die leeftijd bepaal je overigens zelf, in je testament.

5. ex-partners uitsluiten

Zo lang de rechter geen echtscheiding heeft uitgesproken, ben je gewoon nog elkaars erfgenaam! Maar je kan je (toekomstige) ex natuurlijk onterven.

6. 'rampenclausule'

Stel: je overlijdt vlak na elkaar. Het zou toch raar zijn als dan één familie alles erft? Dat is namelijk de familie van degene die toevallig als laatste overlijdt. In een testament kun je regelen wat er met jullie vermogen gebeurt als je allebei (of het gehele gezin) overlijdt. Vaak zijn het dan de beide families, ieder voor de helft. Maar er wordt ook wel eens gekozen voor een goed doel.

7. Executeur benoemen

Een executeur wikkelt namens de erfgenamen je erfenis af. Dit is met name handig als er minderjarige erfgenamen zijn, of de erfgenamen om andere redenen het niet goed zelf kunnen regelen. Ook als er ruzie is tussen de erfgenamen, of het is een grote groep of een goed doel, is het raadzaam om een executeur te benoemen.

Er zijn nog véél meer redenen denkbaar om een testament te maken. Neem gerust contact op voor advies.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

2 reacties

  1. Goed om meer te weten te komen over het belang van het opstellen van een testament. Erfbelasting kan aardig oplopen wanneer je geen erfgenaam bent heb ik gehoord. Wanneer ik ga trouwen wil ik hier ook goede afspraken over maken.

  2. Mijn vriend en ik hopen binnenkort te trouwen en zijn op zoek naar informatie over erfrecht. We hebben twee dochters en willen alles graag goed regelen. Het is goed om te weten dat je naar erfbelasting kan kijken, zodat je zorgt dat je kinderen niet teveel betalen. We zullen ons goed laten voorlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: