vrijdag, 23 februari 2024
Geschreven door Jacqueline Trouw

Laat u niet bang maken

“Bespaar erfbelasting en voorkom dat u uw huis op moet eten!”
‘Deskundige’ professionals informeren u geheel gratis en vrijblijvend over de mogelijkheden.
De ‘oplossing’ wordt gevonden in een keuzetestament en een levenstestament. Een 'one size fits all' oplossing, maar laat u niet misleiden. De soep wordt vaak niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend!

Als er al erfbelasting bespaard kan worden, dan is dat door van achteren naar voren te schuiven en zeker niet omgekeerd. Daarbij komt dat over een modale nalatenschap er in totaal nog geen 5% belasting verschuldigd is na aftrek van kortingen en vrijstellingen. "Oh, dat valt eigenlijk wel mee" is de meest gehoorde zin na een eerste globale schatting van de te verwachten erfbelasting.

Verder blijkt uit een constatering van Eric Hisgen, voorzitter van de raad van bestuur Amstelring (22 verpleeghuizen) dat de gemiddelde verblijfsduur in een verpleeghuis sterk afneemt. In 2016 al was dat 231 dagen, en dit wordt vanwege de krapte alleen maar korter. Er moet een behoorlijke zorgindicatie zijn, voordat men voor opname in aanmerking komt en zelfs dan gelden er wachttijden.

De eigen woning, als die al in beeld komt, wordt pas tenminste 700 dagen later aangesproken en, zolang de partner er nog woont, in het geheel niet. Zonder daarmee af te doen aan de omstandigheden waarbij een keuze testament en een levenstestament wel een deel van de oplossing kan bieden, is dit zeker geen algemene oplossing.

Tip: op de website van het CAK staat een rekenmodule waar men kan uitrekenen wat de eigen bijdrage ZOU zijn bij een bepaalde zorgindicatie. Meten is weten. En laat u tijdig voorlichten door een deskundige adviseur met verstand van zaken, die u een eerlijk en passend advies geeft.

Bedenk ook wel dat deze adviseur geen glazen bol heeft: de ouderenzorg staat ernstig onder druk, en de huidige Wet Langdurige Zorg kan ook zomaar worden aangepast in de toekomst. De berekeningen worden dan weer heel anders. Houd er rekening mee dat het zou kunnen dat u lang thuis moet blijven wonen. Is uw woning daar klaar voor? Verschillende gemeente faciliteren een soort 'woonscan' om dit voor u na te gaan. Maak hier vooral ook gebruik van!

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: