zaterdag, 8 mei 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

Grenzeloos verliefd (op een vakantiehuis)

Je kent ze wel, die programma’s over liefde in het buitenland. Grenzeloos Verliefd, Groeten uit Holland of De Wereld Rond in 80 Dates.. Heel romantisch allemaal.

Als jurist kijk je er ook met een andere blik naar: hoe zit het nou eigenlijk als je dan gaat trouwen? Is er een gemeenschap van goederen of juist niet? En blijven schenkingen of erfenissen wel privé of worden die gemeenschappelijk? En in welk land wordt de echtscheiding geregeld (niet zo romantisch).

Bij zogenaamde ‘internationale relaties’ heb je dan te maken met “internationaal privaatrecht”. Maar let wel, internationaal privaatrecht speelt óók al een rol als je verliefd wordt op een vakantiehuisje! Steeds vaker kiezen mensen voor een tweede woning op een warme bestemming.

Nieuwe Europese verordening Huwelijksvermogensrecht

Vandaag is de nieuwe Europese verordening Huwelijksvermogensrecht in werking getreden. Huwelijken die worden gesloten per vandaag, vallen onder deze regeling. Er zijn een aantal dingen anders dan voorheen; zo kun je bijvoorbeeld, in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden, een rechtskeuze maken met terugwerkende kracht. Bij een situatie van twijfel kun je dan sámen kiezen voor één rechtsstelsel, bijvoorbeeld het Nederlandse. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden: om voor het Nederlandse recht te kunnen kiezen heeft ten minste één van de echtgenoten ook de Nederlandse nationaliteit nodig, dan wel moet één van de echtgenoten in Nederland woonachtig zijn.

Europese Erfrechtverordening

Er is ook al een Europese Erfrechtverordening. Deze heeft weer zijn eigen regels. Maar ook daarin is geregeld dat je een rechtskeuze mag uitbrengen. Als Nederlander kun je dan -bij testament- kiezen voor het Nederlandse erfrecht. De lidstaten die zijn aangesloten dienen zich dan hieraan te conformeren.

Het is natuurlijk verstandig om vóór het huwelijk of je aankoop van een vakantiehuis, al na te denken over de juridische gevolgen, en je te laten informeren hierover.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: