Niet iedereen weet hoe het erfrecht in elkaar zit. En als je denkt het te weten, dan zitten er vaak toch wat verrassende instinkers in.
Stel, je woont al járen samen, hebt samen een huis, hypotheek, en een overlijdensrisicoverzekering. Dus de hypotheek die wordt afgelost als één van tweeën overlijdt. Fijn, want dan kan de ander gewoon de lasten blijven betalen en in het huis blijven wonen. Toch? Nou, dat is dus maar de vraag. Want dat het huis van jullie samen is, wil nog niet zeggen dat je het bij overlijden alléén op je naam krijgt.
Je hebt namelijk ieder een half huis. In jouw nalatenschap zit dus een half huis. En dat halve huis gaat naar jouw erfgenamen. Maar wie zijn je erfgenamen?
De wet bepaalt dat het eerst een echtgenoot en/of kinderen zijn. Als je die niet hebt, zijn het eerst ouders, broers en zussen. Ofwel, een partner hoort daar niet bij, als er geen testament is.
Er is goed nieuws: met een samenlevingscontract kun je vaak al veel regelen. Als je de woning beide op naam hebt, en er staat een 'verblijvingsbeding' in je contract, dan heeft de langstlevende partner gewoon recht op het hele huis als één van beide overlijdt. Dat moet nog wel in een notariële akte van verdeling en levering worden uitgevoerd, waarbij de bank de erfgenamen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid moet ontslaan.
Natuurlijk kun je ook testamenten maken. Dan kun je je partner tot erfgenaam en executeur benoemen, hetgeen de afwikkeling een stuk eenvoudiger maakt. Daarnaast kun je daarmee nog iets anders belangrijks regelen, namelijk naar wie alles gaat als de láátste overlijdt.. Hierover binnenkort meer.
alleen op afspraak
Email: info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411
Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Copyright © 2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening