dinsdag, 26 oktober 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

Digitale nalatenschap: waar moet u aan denken?

Facebook-accounts, persoonlijke mailboxen, eigen websites… Ons leven speelt zich allang niet meer alleen offline af. Ook online laten we onze voetsporen na. Maar wat gebeurt er met uw digitale accounts na uw overlijden? En wat als u wilsonbekwaam wordt en niet meer zelfstandig kan beslissen? Het is verstandig om tijdig na te denken over uw digitale nalatenschap.

Waaruit bestaat uw digitale nalatenschap?
Een digitale nalatenschap bevat al uw online eigendommen. Denk daarbij aan social media accounts, e-mailaccounts, websites, blogs en overige online accounts, bijvoorbeeld een account bij een forum. Maar denk ook aan foto’s die u ‘in de cloud’ hebt staan. Tot slot kan het zijn dat u nog ergens een tegoed op hebt staan, bijvoorbeeld op een Ov-kaart, PayPal of met cryptovaluta.

Wat als u niets regelt?
Uw online accounts blijven bestaan op het moment dat u overlijdt. Het is daarom belangrijk om zaken vast te leggen voor uw digitale nalatenschap. U kunt dit vastleggen in een testament of in een online kluis waar u de executeur toegang tot geeft. Heeft u niets vastgelegd? Dan is het voor een executeur namelijk erg lastig om uw digitale zaken te regelen en uw accounts bijvoorbeeld op te zeggen.

Waarom is een digitale nalatenschap belangrijk?
Het is voor de executeur en uw nabestaanden fijn te weten wat uw wensen waren. Zorg er daarom voor dat u niet alleen uw inloggegevens goed bewaart, maar dat u ook vastlegt wat er met uw digitale accounts moet gebeuren. Het is voor uw nabestaanden anders lastig om te bepalen wat er met uw accounts moet gebeuren. Daarnaast is het vaak onmogelijk om zaken te regelen wanneer zij geen inloggegevens hebben. Veel bedrijven geven namelijk niet zomaar toegang tot het account van een overledene.

Hoe kunt u uw digitale nalatenschap regelen?
U kunt uw digitale nalatenschap op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld via een wilsbeschikking, testament of online kluis.

Wilsbeschikking
Allereerst kunt u een fysieke lijst met inloggegevens maken met behulp van een wilsbeschikking. Dit is een handgeschreven document met uw wensen. Zorg ervoor dat u op dit document een datum én handtekening zet. Laat uw nabestaanden ook weten waar u deze wilsbeschikking bewaart. Zorg er wel voor dat u dit op een veilige plek bewaart, zodat inbrekers niet gemakkelijk bij uw gegevens kunnen.

Testament
U kunt er ook voor kiezen om uw gegevens vast te laten leggen in een testament. Zo zorgt u ervoor dat uw nabestaanden weten wat uw wensen waren. In een testament wijst u ook een executeur aan. Dit geeft u de kans om ook een ‘online’ executeur aan te wijzen.

Digitale kluis
Tot slot kunt u ervoor kiezen om uw gegevens vast te leggen in een digitale kluis waar u de executeur of nabestaanden toegang tot geeft. Een voordeel hiervan is dat het sneller aan te passen is dan een wilsbeschikking of uw testament.

U kunt er ook voor kiezen om bovenstaande manieren te combineren. Leg in uw testament bijvoorbeeld vast wie de (online) executeur is en wat het wachtwoord is tot uw digitale kluis. Op die manier kunt u de gegevens in de kluis wel aanpassen én is zekerheid gewaarborgd.

(bron: novex-executeur.nl)

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: