zaterdag, 8 mei 2021
Geschreven door Jacqueline Trouw

De warme of de koude hand?

Laatste blogposts

Wat een geweldig nieuwsbericht vandaag op nu.nl. Deze man heeft "schenken met de warme hand" goed begrepen!

Steeds vaker geef ik het in gesprekken over vermogensplanning of nalatenschapsplanning ook in overweging, dat het misschien wel net zo leuk is om in contanten te schenken, in plaats van "op papier" of via je testament.

Met name bij mensen bij wie het meeste vermogen in de eigen woning zit, komt dan de vraag: "Maar hoe dan? Ik kan toch geen stenen geven?"

Scherp opgemerkt. Je kan dan schenken op papier, waarmee je een bedrag schuldig erkent tegen 6% rente. "Dat is toch helemaal niet marktconform??". Klopt, maar het staat wel in de Successiewet. En als je er van afwijkt heb je geen (erf)belasting bespaard in principe. Oké, die hoge rente komt wel aan de begiftigde toe, maar je moet het ook maar kunnen betalen. Én omdat de schenking op papier is, is het toch -soort van- met de koude hand, want het bedrag is pas na overlijden op te eisen.

Toch kan in voorkomend geval wel met de warme hand worden geschonken, namelijk door naar de bank te gaan en geld te lenen op je overwaarde. De rente staat (nog steeds) historisch laag. En dan kan je toch schenken met de warme hand. Het één is niet beter of slechter dan het andere, maar het is toch een alternatief waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt en moet dus zeker in overweging worden genomen.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Laatste blogposts

Blog

Logo Trouw Advies - Juridische dienstverlening

Openingstijden

alleen op afspraak

Contactgegevens

Email: info@trouw-advies.nl
Telefoon: (+31) 076 7821733
Adres: Oude Bredaseweg 16, 4872 AE Etten-Leur
KvK: 69424411

Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring | Copyright ©  2020 – 2021 Trouw Juridische Dienstverlening