dinsdag, 31 januari 2023
Geschreven door Jacqueline Trouw

Ben je erfgenaam? Opletten bij je aangifte inkomstenbelasting!

Het is bijna weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarbij is het volgende van belang.

Vanaf het moment van overlijden zijn de erfgenamen gerechtigd tot de nalatenschap. De erfgenamen moeten in hun eigen aangifte inkomstenbelasting over 2022 de totale waarde van hun vermogen op 1 januari 2022 vermelden voor de vermogensrendementsheffing (box 3). Hieronder valt ook het onverdeelde aandeel van die erfgenamen in een nalatenschap op die datum. De erfgenamen moeten daarbij wel rekening houden met het soort bezitting. Hoort bijvoorbeeld een woning tot de onverdeelde nalatenschap? Dan geven zij hun deel van deze woning aan bij overige onroerende zaken. De schuld voor de erfbelasting op 1 januari 2022 (de hierover te betalen erfbelasting) mag als schuld worden opgevoerd, waarvoor natuurlijk een drempel geldt (2022: € 3.200 per persoon).

Als er sprake is van een "wettelijke verdeling" of een andere vorm van een langstlevende regeling via een testament, kan defiscalisering van toepassing zijn. Dat betekent dat de bezittingen en schulden van de nalatenschap volledig bij de langstlevende (stief)ouder in box 1 (eigen woning) en/of box 2 of box 3 zijn belast, ook als dit voor belastingplichtigen nadelig uitpakt. De kinderen geven niets op in box 1, 2 of 3, ook al hebben zij een vordering op de langstlevende.

Ben je executeur, gevolmachtigde, of op een andere manier werkzaam in of betrokken bij een nalatenschap? Als vanwege een overlijden in 2021 of eerder de nalatenschap op de peildatum 1 januari 2022 nog niet was verdeeld, stuur dan de erfgenamen een (geschatte) opgave van hun aandeel in de totale (onverdeelde) nalatenschap en waar dit uit bestaat. Geef ook de hierover te betalen erfbelasting door.

Trouw Advies - Notarieel jurist - Juridische dienstverlening

Jacqueline Trouw

Notarieel Jurist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang frequent informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.

*  Voornaam:
*  Achternaam:
    Organisatie:
*  Website URL
*  E-mailadres: